Gepost op

A3 formaat, verrassend veelzijdig

Hoewel papier op A4 formaat veruit het meest wordt gebruikt in kantooromgevingen, blijkt het A3 formaat op zakelijk niveau steeds meer terrein te winnen. Met 29,7 cm in de breedte en 42 cm in de lengte kan het papier net even wat meer ruimte geven om een totaaloverzicht in hard copy te presenteren (en hoeft tijdens een vergadering niet iedereen opeens naar een leesbril te zoeken).

Zakelijke weergaven

Ook uitgebreide spreadsheets kunnen beter worden weergegeven op een A3 formaat. Uiteraard kun je deze ook verkleinen en passend maken voor een A4 papier, maar dat is vaak wel erg priegelig en onduidelijk. Met A3 heb je dat probleem niet. Alle kolommen en rijen kun je duidelijk en op leesbare grootte presenteren. Een A3 formaat dubbelgevouwen, heeft exact de afmetingen van een A4 papier. Ideaal om in een gebundeld document op basis van A4, een uitvouw-vel te plaatsen om grafieken, tabellen, stroomdiagrammen in zijn totaal weer te geven.

Thuisgebruik

A3 formaat is niet alleen uiterst nuttig op zakelijk gebied, ook voor thuisgebruik kan A3 handig zijn. Zo heeft het bijvoorbeeld ideale afmetingen voor placemats, kleurplaten en mededelingen. Waar A4 niet zo opvalt, trekt het A3 formaat net even iets meer de aandacht en kan men niet meer om de mededeling heen. Al met al een zeer bruikbaar formaat papier met vele toepasbaarheden.

A3 printers en papier

Dat het A3 formaat steeds populairder wordt is ook te merken aan het printeraanbod. Hoewel het tegenwoordig vrij gebruikelijk is dat de zakelijke printers op A3 formaat kunnen printen, gebruikt men thuis vaak nog steeds een printer dat maximaal A4 kan verwerken. Toch zijn de A3 printers helemaal niet meer zo heel erg duur. Gemiddeld kost een printer die A3 kan printen tussen de 100 en 200 euro. Natuurlijk zijn er ook duurdere te verkrijgen in consumentenwinkels, maar in deze prijsklasse zijn de printers prima van kwaliteit.
Een pak printpapier van het A3 formaat is ook steeds makkelijker te koop. Discountwinkels en goedkopere warenhuizen hebben ze vaak in de schappen liggen. Meestal zijn het vellen van 75 gram, wat eigenlijk best vreemd is want het meest gangbare gewicht van een A4 vel is 80 gram. Een A3 vel is dus 5 gram lichter maar wel het dubbele qua afmeting in vergelijking met een A4 vel. De reden hiervoor is natuurlijk de gang die dit grotere vel door een printer moet gaan. Een dunner vel van die afmetingen is makkelijker door een printer te transporteren dan zwaarder papier.

A3 ISO 216

De classificatie A3 aan een vel papier van 29,7 cm breed en 42 cm lang is overigens toegekend door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. Deze organisatie stelt normen vast en is tot stand gekomen door een samenwerkingsverband van nationale standaardisatieorganisaties in 163 landen. In Nederland kennen wij de NEN (Nederlands Normalisatie-instituut). Zij beheren en dragen zorg voor de ontwikkeling van de geldende ISO standaarden. De formaten van vellen papier zijn ondergebracht in de ISO 216 norm en de standaard afmetingen werden zelfs in de 18e eeuw al gehandhaafd.